You are here

Winteronderhoud in de kas

Nieuws
07.12.2018
Winteronderhoud in de kas

Gewassen die in de winter worden geteeld zoals Primula, klein- en grootbloemige violen, Ranunculus en andere tweejarigen en vaste planten staan in dit seizoen bloot aan diverse risico's. Weinig licht, lage temperaturen en hoge relatieve luchtvochtigheid (RV) kunnen schade toebrengen aan het blad en de bloem. Ook wortelschimmels krijgen de kans zich te ontwikkelen.  

Deze risico's kunnen echter met een paar stappen tot een minimum worden teruggebracht, zegt Ben Geijtenbeek, Senior Crop Technical Specialist bij Syngenta Flowers® in Enkhuizen.    

Hij houdt winterteelten op twee manieren gezond: ten eerste door de juiste genetica te kiezen en ten tweede door te controleren op wat hij omschrijft als 'de essentiële groeifactoren' in de kas.

Ben zegt: ''Zorg voor een goede staat van de planten door gelijk vanaf het begin vrij hoge EC-waarden aan te houden en zorg met een evenwichtige voeding voor een balans in de EC en de pH. Reinig ook het kasdek om een maximale hoeveelheid licht binnen te laten en een goede balans te verkrijgen tussen de temperatuur en lichtniveaus.' 

'Een beetje warmte is goed', zegt hij. 'Het houdt planten actief en verlaagt de luchtvochtigheid. Houd die warmte echter wel binnen de perken’. Ben adviseert om op een sombere dag minder te verwarmen en de temperatuur juist te laten stijgen op een zonnige dag, om daarmee min of meer in de pas te lopen met de natuur. Water geven van onderaf om het blad droog te houden is ook belangrijk bij de klimaatbeheersing.

Ga met ventileren dag en nacht door en zorg voor een 'gezonde' onderlinge afstand tussen de planten, zodat de lucht er vrij omheen kan stromen.

Zelfs bij vorst moet worden geventileerd. Echter, zorg ervoor dat de planten niet met regelmaat door 'de nul-grens heen zakken'. Voor het gewas is het beter om een vaste temperatuur aan te houden, bijv. temperaturen onder de nul met extra ventilatie of een temperatuur net boven nul.

'Ik geef de voorkeur aan de tweede optie,' zegt Ben, 'maar als er een periode met vorst wordt voorspeld, vergeet dan niet om planten voldoende water te geven om te voorkomen dat de potgrond uitdroogt. En als het sneeuwt, verwijder dat dan van het kasdek omdat sneeuw het broodnodige licht absorbeert en reflecteert.'

Een goede beheersing van het klimaat en een adequate controle van de teelt kunnen het risico op winterse schade sterk minimaliseren. Dit vermindert uw afhankelijkheid van bestrijdingsmiddelen en bespaart arbeid. Die middelen zijn volgens Ben bovendien minder effectief bij lagere temperaturen. En natuurlijk draagt een gezonder gewas bij tot een betere afzet.