You are here

Waterkwaliteitsproblemen oplossen

Nieuws
21.08.2018
Waterkwaliteitsproblemen oplossen

De kwaliteit van de watervoorziening goed in de hand houden is enorm belangrijk voor een geslaagde teelt. Maar wat moet u doen als u problemen ondervindt met de waterkwaliteit?

Ben Geijtenbeek, Senior Teeltadviseur en Gewasspecialist bij Syngenta Flowers® in Enkhuizen, zegt dat de eerste stap is om het probleem correct te benoemen.

"Slecht water leidt alleen maar tot slechte teeltresultaten", zegt hij. "Om tot de beste oplossing te komen, moet je de oorzaak van het probleem vindenSoms is dit eenvoudig te achterhalen, maar op andere momenten kan het een behoorlijke uitdaging zijn." Dit zijn de twee meest voorkomende problemen met daarbij de aangewezen oplossing:

Hoge Ph- en EC-waarden: dien water toe uit een betere bron of verlaag de pH met de daarvoor bestemde middelen. Omgekeerde osmose (RO of OO) is een effectieve oplossing wanneer geen schoon water tegen acceptabele kosten voorhanden is. Hoewel niet goedkoop, is dit een stabiele oplossing voor de lange termijn. Hou er echter rekening mee dat bij deze techniek druppelbevloeiing de voorkeur verdient boven het gebruik van een sprinklersysteem. Dit om onnodige waterverspilling tegen te gaan.

Schimmelsporen, virussen of bacteriële besmetting in het water. Dit kan optreden bij gebruik van slootwater of in eigen beheer recirculerend water. Het vereist een volledige reiniging van het water door bijvoorbeeld een van de volgende technieken: - chlorering (NaClO), zandfiltering, verhitting, UV-behandeling of behandeling met waterstofperoxide (H2O2), toediening van ozon (O3) in combinatie met Uv-licht, of combinaties van bovenstaande technieken. Installaties zijn tegenwoordig ook in staat om chemische reststoffen uit het water te verwijderen in het kader van de regelgeving voor het lozen op het oppervlaktewater.

Ben adviseert hierbij het inschakelen van een specialist op het gebied van waterbehandeling. Die kan de juiste techniek of combinaties van technieken ontwikkelen die zijn afgestemd op uw specifieke probleem en de situering van uw bedrijf. Die specialist stemt bovendien de behandeling(en) af op de lokale voorschriften.

"Stel nooit de inschakeling van professionals uit als het op het behoud van een goede waterkwaliteit aankomt", adviseert Ben.