You are here

Water: een geheim tot succes

Nieuws
11.04.2018
Water

Het lijkt voor de hand liggend, maar de kwaliteit van het water is erg belangrijk voor de plantgroei en we moeten dit niet onderschatten. Daarom raadt Ben Geijtenbeek, Senior Teelttechnisch Specialist bij Syngenta Flowers in Enkhuizen, alle telers aan om de kwaliteit van hun water te laten analyseren.

Ben zegt: “Geen plant kan zonder water, dus is de kwaliteit van dat water is belangrijk voor alle telers. Er is een enorm verschil tussen regenwater, gerecycled water, oppervlaktewater en water uit een bron of waterleiding. Wanneer de kwaliteit van het water te wensen over laat of onbekende stoffen bevat, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de planten.

Ben heeft drie tips voor de telers:

  1. Ken de kwaliteit van het water dat je gebruikt door het op alle relevante elementen te analyseren. Hiervoor is de hulp van een gespecialiseerd laboratorium nodig, maar dit is niet duur en de resultaten zijn snel beschikbaar (doorgaans duurt dit maximaal 3 dagen). De lijst van elementen die geanalyseerd dienen te worden, omvat: pH, EC, NH4, NO3, P, K, Ca, Mg, SO4, HCO3, Na, Cl, Fe, Mn, Zn, B, Cu, Mo.
  2. Wees er zeker van dat de kwaliteit constant en beheersbaar is.
  3. Als de waterkwaliteit niet kan worden gegarandeerd, zorg dan voor een alternatief.

Door te zorgen voor een goede waterkwaliteit, kunnen telers een hogere kwaliteit planten verwachten; de balans van elementen in de bemesting is geoptimaliseerd en andere vitaliteitsproblemen met planten worden vermeden, zoals wanneer elementen als chloor of natrium in het water aanwezig zijn of wanneer de pH van het water varieert.

Al met al is het essentieel om de planten goed en schoon water te geven.

Indien u meer gedetailleerd advies nodig heeft, stuur ons dan uw wateranalyse (via uw vertegenwoordiger). Wij geven u dan een op maat gemaakt bemestingsvoorstel.