You are here

Veredelaar Ton Groot heeft dé tip voor Valentijnsdag

Nieuws
12.02.2019
Ton Groot tussen de ranonkels in de kassen in Andijk.

“Ieder jaar neem ik ranonkels mee naar huis op Valentijnsdag”, vertelt Senior Breeder Ton Groot. “Een rode voor mijn vrouw en twee roze voor mijn dochters.” De ranonkels bloeien momenteel in de kassen van Syngenta Flowers, ze zijn een aanrader als cadeau op Valentijnsdag, zo vindt Ton Groot.

“In het vroege voorjaar beginnen de ranonkels te bloeien”, vertelt Ton, terwijl hij de rode, roze en tweekleurige bloemen met een kritisch oog bekijkt. “Ik ben een ontzettende pietlut, ze moeten allemaal steeds mooier worden, daarom vallen de imperfecties vooral op.”

Eerste liefde
De ranonkel was zijn eerste project toen hij 21 jaar geleden bij Syngenta kwam werken. “Ken je dat liedje van John Miles, Music was my first love? Dat geldt bij mij voor de ranonkels, ze betoveren je gewoon.” De rode en roze zijn wat Ton betreft de favoriet op 14 februari. Hij lacht: “Als je met zo’n bloem langskomt bij je geliefde, dan omhelst ze je en laat ze niet meer los.”

Verzorging
Syngenta Flowers heeft ranonkels als potplant in het assortiment. “De ranonkel is vooral bekend als snijbloem, maar als plant heb je er met de juiste verzorging ook lang plezier van.” Het liefst staat de plant in een lichte plek op de salontafel of het dressoir en vooral niet boven de radiator, zo legt Ton uit.

En het belangrijkste: goed water geven. “Ranunculus, zoals de plant in het Latijn heet, is afgeleid van Rana, wat kikker betekent. Een kikker zit bij het water, een geheugensteuntje dat de plant veel water nodig heeft.” Ranonkels kunnen ook buiten de boel opfleuren, want een paar graden vorst is geen probleem. “Ik zet ze zelf ook wel eens bij de voordeur neer.”