You are here

Veredelaar Robbie Gieslink heeft het nieuwste ‘designviooltje’

Nieuws
09.03.2019

“Het viooltje is de aankondiger van het voorjaar”, aldus Veredelaar Robbie Gieslink. Dag in, dag uit werkt hij aan nieuwe en verbeterde versies van ‘zijn’ Delta-serie, een proces dat wel 10 jaar kan duren. De nieuwste aanwinst: Delta Lavender Shades.

“Dit is de introductie van dit jaar”, Robbie Gieslink wijst naar grootbloemige lila en paarse violen. “De Delta Lavender Shades, ik vind het zelf een heel frisse, moderne kleur.” In de kas staat een kleurige bloemenzee van violen: bordeaux tot aan wit, de grootbloemige Viola x wittrockiana tot de kleinbloemige cornuta violen.

Groot houden
De Delta-serie is een grootbloemige plant met een bijna oneindige reeks aan kleuren. Een serie waar Robbie zo’n dertien jaar geleden verantwoordelijk voor werd. “Mijn voorganger Martien Gutter heeft de serie grootgemaakt en ik heb de eer om het groot te houden.”

Dat is een ingewikkeld proces, waarin hij rekening houdt met verschillende belanghebbenden. “Ons doel is om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de teler. We werken aan vroegheid en voorspelbaarheid van de groei”, legt hij uit. “Daarnaast strekt deze serie minder, dat zullen ook de retailers een positief punt vinden, want deze eigenschap zorgt ook voor een betere houdbaarheid in het schap.”

‘Designkleur’
Met het oog op de consument heeft Robbie de Delta-serie uitgebreid met de Lavender Shades, een designkleur, zoals Robbie het noemt. “Maar we hebben alle kleuren van de regenboog en veel patronen en tinten, onafhankelijk van het seizoen hebben we eigenlijk altijd wel een trendkleur.”

Het brede violenassortiment van Syngenta Flowers wordt wereldwijd getest. “In de Verenigde Staten, Japan, Zuid- en Noord Europa hebben we dezelfde proeven gedaan, zodat we kunnen testen onder warme en koele omstandigheden. Alleen de rassen die daar goed doorheen zijn gekomen staan hier in de kas.”

Het geheim van mooie Violen in de tuin
Kortom, de viool moet een gemakkelijke plant zijn voor iedereen. Toch heeft Robbie tips om extra lang te kunnen genieten van de voorjaarsbloeier. “In de zomer komen er veel bijen op de bloemen af, verwijder regelmatig de oude bloemetjes, zodat je een schone plant houdt. En bemest hem af en toe, hij houdt van voeding. Dat is het geheim! Als je dat vanaf nu doet, heb je tot en met mei mooie violen in de tuin.”