You are here

Tip van Ben: Water geven met kunstmest na levering is een must

Nieuws
15.10.2019

Geef bewortelde, onbewortelde stekken en jonge planten direct na levering water met kunstmest, zo luidt advies van Ben Geijtenbeek, Technisch Specialist bij Syngenta Flowers. “Na een aantal dagen transport hebben de planten sóms water nodig, maar áltijd wat voeding. Om weer wat op krachten te komen zeg maar.”

Jonge planten zitten op het moment van afleveren bij klanten van Syngenta Flowers al een paar dagen in het logistieke proces. “Dit zijn moeilijke omstandigheden voor de plant”, vertelt Ben. “Het is koud en donker in een vrachtwagen, terwijl planten licht en temperatuur vragen voor hun ontwikkeling. Een plant uit transport heeft dus eerst wat eten en drinken nodig om even op adem te komen.”

Een belangrijke eerste tip van Ben: geef in ieder geval nooit schoon water! “Er is zeker kunstmest nodig, want na een paar dagen geen eten lusten ze wel wat. 1.5 EC van een mengmeststof N/K = 1/1 is een goede start, maar wat extra Kalksalpeter is zeker een aanrader.”

Het beste is om dit zo snel mogelijk na levering te doen en dan ook meteen de vochtigheid te controleren. Stapel de pallet af en zet de planten in het licht in de kas. “Je voorkomt hiermee dat je een door transport gestreste plant direct daarna de stress van het overpotten geeft. Want dit verhoogd juist de kans op verbranding, niet of te langzaam wortelen en uiteindelijk Pythium en uitval.”

Daar komt bij dat een plug met dezelfde of hogere EC sneller wortelt in de pot. “Als je een lagere EC in de plug hebt vergeleken met de pot, maak je het voor de plant moeilijk om te beginnen met wortelen.”

Het advies van Ben geldt voor alle gewassen en kwekers. “Dit is voor iedereen onder alle omstandigheden belangrijk. Controleer de planten bij ontvangst en zorg dat alles wat je oppot voldoende vochtig is en een goede EC heeft.” Eigenlijk heel logisch, zo stelt hij. “Wanneer wijzelf een lange reis maken, relaxen we ook eerst even met een kop koffie of wat anders.”