You are here

Syngenta Flowers fleurt Sprookjeswonderland op met ruim 20.000 planten

Nieuws
13.05.2019
Rob van Dansik en Frank van Westen van Sprookjeswonderland in de tunnelkas bij Syngenta, waar ze de hanging baskets klaarmaken om Sprookjeswonderland op te fleuren.

Helleborus in de winter, viooltjes in het voorjaar en geraniums in de zomer: meer dan 20.000 kleurrijke planten van Syngenta Flowers bloeien dit jaar in themapark Sprookjeswonderland. Het doel van de samenwerking van deze twee bedrijven uit Enkhuizen? Sprookjeswonderland nóg sprookjesachtiger maken!

Na een winterstop opende Sprookjeswonderland op 13 april de deuren voor een nieuw seizoen. Het is lente en de violen waar Syngenta Flowers zo bekend om staat staan er volop in bloei. “Er moet altijd een mooie bloem zijn, we hebben nu veel violen met kleine bloemen in het park”, vertelt Frank van Westen, hovenier van Sprookjeswonderland. “En dat zijn gewoon toppers!”

Er was eens… een kas in Enkhuizen
Nu de zon zich steeds vaker laat zien, maken de viooltjes bijna plaats voor zomerse bloeiers, bijvoorbeeld petunia’s, geraniums, verbena’s en zonnebloemen. Het opfleuren van Sprookjeswonderland begint in de kassen van Syngenta in Enkhuizen. Daar maken Frank en collega’s Rob van Dansik, Herman de Wit en Jacco Haakman de eerste plantenbakken klaar. “We zijn nu bezig met het maken van hanging baskets, waarvan er straks meer dan 60 in het park hangen”, legt Frank uit. “Dat noemen wij voorwerk. We zouden in principe nog nachtvorst kunnen krijgen, daarom planten we nu nog niet in de volle grond.”

We werken zo al heel wat jaren samen met Syngenta, elke winter bestellen we de planten. Inmiddels hebben we een redelijk vaste plantenlijst, maar we kijken ook naar de noviteiten, Syngenta heeft ieder jaar wel weer iets nieuws”, zegt Frank. “Zo hebben we dit jaar voor het eerst Sunfinity. Ik had ‘m vorig jaar al gezien langs de Randweg bij Syngenta en ik ben benieuwd hoe de plant zal staan bij ons in het park.”

‘Niet echt gebruikelijk’
De hoveniers van Sprookjeswonderland proberen de bezoekers van het park te betoveren met de planten. Niet alleen met nieuwe plantensoorten zoals Sunfinity – een zonnebloemstruik die vorig jaar geïntroduceerd werd. Maar ook met verrassende bloem- en kleurcombinaties. Dat is waar Frank veel positieve reacties op krijgt. “We doen bijvoorbeeld Cyclamen in de volle grond en dat is niet echt gebruikelijk, bezoekers worden dan verrast hoe mooi dat is.”

De kleurrijke bloemenzee zorgt voor inspiratie en nieuwsgierigheid bij de bezoekers van Sprookjeswonderland. “De meest gestelde vraag is al jaren wat de naam van een bepaalde plant is”, aldus Frank. En daar komt vanaf dit seizoen een antwoord op, want bij alle planten die in de volle grond staan komt een naambordje. Daarop is precies te lezen om welke plant van Syngenta Flowers het gaat en waar Sprookjeswonderland deze voor gebruikt.

Iedereen kan nu genieten van een fleurig Sprookjeswonderland, het park is weer dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.sprookjeswonderland.nl of www.syngentaflowers.nl.