You are here

Maak kennis met Michael Kester, Global Head van Syngenta Flowers

Nieuws
19.06.2018
Michael Kester

Wat deed je voordat je Global Head van Syngenta Flowers werd?

“Tijdens mijn loopbaan bij Syngenta heb ik allerlei functies gehad, waarvan als laatste commercieel directeur Benelux. Als regionaal directeur EAME voor Groentezaden heb ik de meest relevante ervaring opgedaan voor mijn huidige functie. Er zijn veel overeenkomsten tussen Groentezaden en Flowers, maar ook veel verschillen. De bloemenbusiness is zeker complexer en veel kleurrijker.”

 

Wat vind je het leukste aan deze functie?

“De diversiteit van ons assortiment, onze activiteiten en onze geografische spreiding, maar vooral het elan bij de Flowers community. Ik denk dat we dat de afgelopen jaren een beetje waren kwijtgeraakt, maar nu zie ik het helemaal terugkomen.

“Dat bleek wel tijdens de Syngenta California Spring Trials (CAST). Die waren fantastisch: uitstekende plantkwaliteit, uitstekende displays, tien nieuwe introducties en vele goede gesprekken met afnemers en telers van over de hele wereld. Het hele Noord-Amerikaanse team was er sterk bij betrokken en was terecht trots op het geslaagde resultaat van hun harde werk. De recente voorjaarsproeven in Andijk waren ook een goed voorbeeld van een zeer geslaagd evenement met veel nieuwe introducties voor Europa. Het actuele succes bij het op de markt brengen van Imara® is ook een geweldige prestatie. We mogen dus allemaal weer vertrouwen hebben in de toekomst, want we hebben volop innovatie om te kunnen groeien.

“Mijn persoonlijke motivatie komt voort uit de vele mogelijkheden die wij als Syngenta Flowers hebben. We hebben een breed assortiment en er staat van alles klaar in de pijplijn. Verder hebben we krachtige professionele teams in de regio's, overal een goede markttoegang, en een gerenommeerd en vertrouwd merk als Syngenta Flowers. Kortom, we hebben alles in huis om opnieuw een leidende rol in de sector te veroveren.

 

Wat vind je het leukste aan werken in de tuinbouw?

“De link met het leven. Als je het hebt over groenten of bloemen, heb je het over dingen die echt belangrijk zijn voor onze levenskwaliteit. Ons zaad levert planten met een indrukwekkende kwaliteit, betrouwbaarheid en productiviteit. Daarnaast zien de bloemen er mooi uit en smaken de groenten heerlijk! We voegen echt iets toe bij alles wat we doen, voor de teler en voor de consument. De tuinbouwsector is erg internationaal geworden en dat onderdeel ligt mij heel goed. Je moet er veel voor reizen, zeker, maar het geeft me de kans om betrokken te raken bij de verschillende markten, van een sterk gevestigde markt in de VS tot markten die nog maar net begonnen zijn, zoals China.”

 

Vertel eens wat meer over je achtergrond.

“Ik ben zoon van een groenteteler en ben afgestudeerd als tuinbouwkundig ingenieur. Van kinds af aan ben ik gericht op hoe dingen werken en hoe dat efficiënter kan, om dingen beter te doen met minder inspanning of verspilling. Ik wil ook graag winnen, maar dan wel zo dat iedereen geniet van het spel, en dit is ook van toepassing in het bedrijfsleven. “Ik ben binnen het bedrijf begonnen als experimenteel medewerker, ik deed proeven met chemische gewasbeschermingsmiddelen en groeiregelaars in fruitbomen en tuinbouwgewassen. In die tijd hebben we Bonzi ontwikkeld en ik heb veel van die proeven uitgevoerd. Later stapte ik over naar de commerciële kant en werd marketingdirecteur in Nederland. Daarna kreeg ik de kans om zeventien jaar in het buitenland te werken in algemene managementfuncties in Egypte en Soedan, Noord- en West-Afrika, de Duitstalige landen in Europa, en in Zuid-Amerika en Japan. Na mijn terugkeer naar Nederland ben ik regionaal directeur Groentezaden en later commercieel directeur Benelux geworden, totdat ik overstapte naar mijn huidige functie bij Flowers.”

 

Tuinier je zelf?

“Ja, ik ben een fervent hobbytuinier en dit jaar heb ik heel wat Calliope® Dark Red in mijn tuin gezet. Echt schitterend, die Calliope®-bloemenzee. De violen staan op dit moment in volle bloei en mijn Sunfinity-zonnebloemen zijn al getopt en worden later in de zomer prachtig.

“Ik heb ook een kleine kas en een moestuintje. Zo leuk om verschillende soorten tomaten te telen, een paar kroppen sla, wat tuinbonen, wat radijsjes en aardbeien.”

 

Wat is je favoriete bloem en waarom?

“De pioen is mijn favoriet. Dat is een echte seizoensbloeier die rond deze tijd van het jaar bloeit, met mijn verjaardag.”