You are here

Imara: awardwinnaar en ‘een kunststukje van teamwork’

Nieuws
27.08.2019
Ton ontvangt namens het Imarateam een Imara taart om het teamwerk te vieren.

Als veredelingsteam ga je met ziel en zaligheid voor een product, zo weet Ton Groot. Ton is als veredelaar de grondlegger van de Impatiens walleriana Imara serie. Het teamwork werd eind juni beloond, toen Imara in Londen een Horticulture Week Business Award won.

Imara is door het Britse Horticulture Business Week uitgeroepen tot de beste introductie in het perkgoed. Ton: “Zelf vind je het product geweldig, dat dit dan bevestigd wordt, vooral door een vaktijdschrift, is heel bijzonder.”

Voor de sector is Imara een nieuweling, maar Ton en zijn team werken al vele jaren aan de plant. “Toen in de jaren 2000 valse meeldauw opdook begon een nieuwe fase in de veredeling: veredelen op ziekteresistentie”, zo vertelt hij. “Met de Xtreme en Accent Premium serie was Syngenta Flowers een belangrijke leverancier in de Impatiensmarkt en we wilden zo snel mogelijk een oplossing creëren voor telers en consumenten.”

De blauwdruk van Imara
“Als veredelaar had ik een soort blauwdruk gemaakt om die oplossing te ontwikkelen en introduceren”, vertelt hij. “In deze blauwdruk had ik natuurlijk collega’s van phytopathologie, opkweek, bestuiving, weefselkweek en productie nodig. Het is fantastisch om te zien dat iedereen zijn best heeft gedaan en succesvol resultaat heeft gehaald op zijn of haar stukje.”

Minstens zo belangrijk was de hulp van de groenteveredelaars bij Syngenta. “In groenteveredeling is ziekteresistentieveredeling al lang ontgonnen. Van die kennis hebben we dankbaar gebruik van gemaakt toen we voor het eerst met valse meeldauw te maken kregen. Onze ‘groentecollega’s’ ondersteunden bij het ontwikkelen van alle benodigde testen. Dit heeft er mede aan bijgedragen om als eerste bedrijf wereldwijd deze doorbraak op de markt te brengen.”

Ton is trots op de samenwerking waarmee ‘zijn’ Imara tot stand is gekomen. “We hebben elkaar continu scherp gehouden en geholpen. Dit maakt dat Imara echt een kunststukje van teamwork is! Ik voel me vereerd dat ik als stuurman van het Imaraprogramma nu veel positieve feedback krijg. Dat probeer ik zo veel mogelijk met het team te delen, want het is door hun onvoorwaardelijke inzet dat de blauwdruk nu werkelijkheid is geworden.”

De Imara serie werd in 2018 geïntroduceerd in Europa. De Impatiens walleriana, oftewel de tuinfavoriet vlijtig liesje, was terug van weggeweest. Inmiddels is Imara beschikbaar in tien kleuren en een mix, die allemaal resistent zijn tegen valse meeldauw. Dat betekent dat de consument ervan kan genieten tot aan de eerste vorst, of de plant nu in de schaduw staat of in half schaduw.

Over de Horticulture Business Week Awards
De Horticulture Business Awards eert de prestaties van bedrijven die actief zijn in productie, tuinretail, landschapsaanleg en gerelateerde bedrijfstakken. Het doel is ervoor te zorgen dat deze prestaties worden herkend door klanten, klanten en retailers in de branche. Meer informatie staat op deze website.