You are here

Girlsday: een kijkje in het lab van Syngenta Flowers

Nieuws
15.04.2019

Een groep van 25 meiden van het Martinus College in Grootebroek kreeg afgelopen donderdag 11 april een kijkje in het lab van Syngenta Flowers. Bij de Syngenta locatie in Enkhuizen beleefden de meiden de wereld van de fytopathologie en celbiologie van dichtbij. Het was namelijk Girlsday, een internationale dag waar meiden tussen de 10 en 15 jaar bij bedrijven kennismaken met bèta, techniek en ICT.

Net als Syngenta Seeds in Enkhuizen kregen veel meer andere bedrijven in Nederland op 11 april meiden over de vloer met interesse voor techniek. De bedoeling van Girlsday is dat de meiden zien hoe veel boeiende carrièremogelijkheden er zijn in de bèta-, techniek- en ICT sector.

“Bij Syngenta vinden wij het belangrijk om scholieren en studenten te laten zien wat wij als bedrijf doen, want daarmee kunnen we leerlingen op weg helpen met het kiezen van een vervolgopleiding of carrièrekeuze”, vertelt Tessa Compas, HR Business Partner bij Syngenta. “Dit specifieke initiatief is helemaal leuk om meer meiden te enthousiasmeren voor ons bedrijf. Daarom hebben we ook laten zien wat ‘onze vrouwen’ zoal doen.”

De meiden maakten kennis met Fytopatholoog Nevena Radmanovic van Syngenta Flowers, die heel bewust voor haar beroep heeft gekozen. “Ik wilde de plantenwereld ontdekken en daarin werken, een dokter voor planten leek mij een mooi beroep.” Nevena liet zien hoe je verschillende ziekten en plagen bekijkt onder een microscoop. “Ik vind de interactie tussen de plant en plaag heel interessant om te zien en te volgen. Mijn werk is heel afwisselend en uitdagend, dat probeerde ik tegen de meiden te vertellen.”

Daarna stond celbioloog Ellen Rietveld voor de meiden klaar – de meiden bekeken een weefselkweekplantje en leerden hoe je deze in een steriel medium verplaatst. De stekjes mochten ze houden, met de uitdaging om er thuis een plant van te maken.

Of de meiden daadwerkelijk voor Syngenta kiezen, is nog even afwachten. “Zo’n acht procent van de meiden die ik heb ontvangen heeft een interesse voor resistentieveredeling en fytopathologie”, vertelt Nevena. “Van collega’s hoorde ik ook dat de meiden graag zelf iets willen doen, bijvoorbeeld snijden in plantjes, ze vinden het vooral leuk om onder de microscoop te kijken hoe iets beweegt,.”


Welkom in de kas en het lab
Syngenta Flowers laat graag zien hoe leuk het is om te werken in de tuinbouwsector en staat open voor scholieren- en studentenbezoeken, zowel op locaties in De Lier als in Enkhuizen of Andijk. Neem voor meer informatie contact op met Patricia Zwaan (patricia.zwaan(a)syngenta.com) of Arjen Mol (arjen.mol(a)syngenta.com).