You are here

Geen ‘fast food‘: advies voor kunstmest samenstelling

Nieuws
01.07.2019

De juiste hoeveelheid en samenstelling van de meststof is cruciaal voor het kweken van planten. Na meer dan 40 jaar ervaring binnen Syngenta Flowers,  weet Technisch Specialist Ben Geijtenbeek welk ‘diner’ je een gewas het beste kunt voorschotelen. Wat dat betreft weet Ben één ding zeker: serveer je gewassen geen fastfoodmenu.

"Kunstmest is voor een plant als de dagelijkse maaltijd voor ons", zegt Ben.  "De verschillende elementen zoals bijvoorbeeld Calcium, Kalium, Magnesium en IJzer zijn de bouwstenen voor de plant en geen kunstmest betekent geen groei." Oftewel: slechte bemesting, slechte groei.

Enkel element meststoffen
Hoewel er verschillende soorten kunstmest beschikbaar zijn, adviseert Ben kwekers om de voorgemengde NPK meststoffen alleen te gebruiken voor de eenvoudige en snelle gewassen tot een teeltduur van 10 weken. Gebruik voor de overigen de zogenaamde meststoffen met enkel element zoals calciumnitraat of magnesiumsulfaat.

"In tegenstelling tot de naam bevatten deze meststoffen twee elementen, bijvoorbeeld Calcium en Nitraat.  Zij geven de beste opties voor de lange termijn gewassen (> 10 weken) bijvoorbeeld potplanten zoals Cyclamen, Poinsettia en Dipladenia, tweejarigen en vaste planten, wintergewassen als Viool, Primula, Ranonkels enz.  De reden is dat met deze samenstelling de optimale behoefte van de planten het nauwkeurigst kan worden bereikt.   Gebaseerd op de beschikbare waterkwaliteit, de lokale behoeften van de teler, het specifieke gewas en het seizoen."

Over kunstmest gesproken; het is allemaal een kwestie van verhoudingen en dat is zichtbaar aan de planten. "De meest gemaakte fout die ik zie, is te weinig kunstmest, een niet-gereguleerde EC en pH, en vaak een te eenvoudige samenstelling. Dit is een belangrijke oorzaak van vergelende bladeren, gestrekte groei, gebrek aan zijscheuten en uiteindelijk een slechte tuinprestatie."

Fast food
Om het beste uit de planten te halen, zou een advies op maat voor elke teler de beste oplossing zijn. Je kunt dit vergelijken met fastfood - we kunnen dat allemaal een bepaalde tijd overleven -, maar je krijgt een betere conditie wanneer je je maaltijden aanpast op grootte, leeftijd, geslacht, gezondheid, smaak en persoonlijke voorkeuren. Een goede teler geeft zijn planten geen fastfood, maar probeert de hoeveelheid en de balans aan te passen aan zijn / haar specifieke gewas en omstandigheden."

Beheersbare en oncontroleerbare factoren
Ben: "De kennis van een teler in combinatie met goede genetica maakt het succes." Als hij een algemeen advies zou geven, om het beste uit éénjarigen te halen, dan zou dat het volgende zijn: "Er is een lange lijst van slecht- tot oncontroleerbare groeifactoren in uw kas, zoals licht, temperatuur en vochtigheid. Zorg ervoor dat de grootste beheersbare factor - bemesting – voldoende aandacht krijgt. Het is één van de belangrijkste hulpmiddelen om de kwaliteit te beheersen."