You are here

Een passende Petunia voor alle plekken op de wereld

Nieuws
28.03.2019
Van links naar rechts: Picobella Cascade, Damask en Plush.

De zomer is in aantocht en consumenten komen steeds vaker de Petunia tegen in de schappen. Veredelaar Eric Giesen werkt het hele jaar door aan vernieuwde versies van de Petunia. Grote bloemen, kleine bloemen, een hangplant, of juist compact: Syngenta Flowers heeft voor over de hele wereld de gewenste plant in het assortiment. 

Syngenta Flowers verkoopt Petunia uit zaad en stek, daarnaast heeft Floranova de plant ook in het assortiment. “Voor Petunia’s verkopen we alleen F1 hybriden”, legt Eric Giesen uit. “Een hybride is een kruising tussen twee ouderlijnen, dat betekent dat de planten extra sterk en uniform zijn.” 

Kleine bloemen en grote bloemen 
De Picobella serie is een kleinbloemige petunia, Damask en Duvet hebben jullie een middelmaat, de zogenoemde Petunia multifloraRamblin en Plush zijn hangplanten. En dan is er nog de grootbloemige Petunia Grandiflora, waarvan Syngenta Flowers de TriTunia en Duvet serie in het assortiment heeft. 

“Plush is heel vroeg en compact, dat is ideaal voor kwekers en transport”, aldus Eric. “Ramblin is groot en sterk en in het veld juist de beste. Daarentegen zijn Plush en Picobella juist weer de beste keuze voor de mixen, want deze soorten worden niet te groot. De andere series zijn buffels, Petunia kan snel te groot worden en dan overwoekeren.” 

Ieder heeft z’n eigen voorkeur
De breedgroeiende types zijn vooral populair in de US, terwijl in Europa een trend voor een compacte mixplant is, zo vertelt Eric. “We hebben te maken met de Aziatische markt, Amerika, Europa, dus er zijn veel meningen: hangend, omhoog, breed, compact, een minibloem. Ieder heeft z’n eigen voorkeur.” 

En dan heb je nog een ontelbare hoeveelheid aan kleuren. “Wat ik zelf mooi vind, is een mix van wit, blauw en paars, dat zijn echt de topkleuren. Zoals je rood hebt voor Pelargonium, geel voor de Viool, zijn dat de kleuren voor de Petunia.” Hij zet de kleuren bij elkaar. “Het is een heel mooie mix, zie je dat? Het zijn de natuurlijke kleuren, de mooiste en meest felle kleuren met veel contrast.”

Verzorgingstips 
Wat betreft verzorging heeft Eric nog een belangrijke tip voor de consument. “Geeft voldoende water, want dat wordt nog wel eens vergeten.” Wat dat betreft is er voor kwekers juist weer een heel ander advies. “Kwekers zou ik juist adviseren om voorzichtig te zijn met water, houd de planten iets droger, want anders worden ze te groot.” 

Online Product Search 
Neem eens een kijkje in onze Online Product Search, waar gemakkelijk ons gehele assortiment doorzoekbaar is. Je vindt alle informatie per product, inclusief teeltbeschrijving.