You are here

Een onweerstaanbare muurbloem: Erysimum Erysistible

Nieuws
25.03.2019

“Ik kan er niets aan doen, maar soms ben ik zo gelukkig met wat ik gemaakt heb”, vertelt veredelaar Har Stemkens enthousiast. Hij sleutelt al ruim 10 jaar aan de vaste plant Erysimum en heeft dit jaar een nieuwe introductie klaarstaan: de Erysimum Erysistible.

“We hebben nu een compacte serie met allerlei kleuren, die goed vertakt, grote bloemen heeft, geen zaad aanmaakt en winterhard is.” Har is trots op zijn introductie, de Erysistible serie is een mix van twee soorten van de muurbloem, zoals de Erysimum ook wel genoemd wordt.

Kruisen van de muurbloem
“Allereerst heb je dit ras”, Har loopt naar de Erysimum linifolium Bowles Mauve. “Deze soort heeft maar één kleur, mauve is mauve. Hij bloeit in april en blijft bloeien tot oktober. Voor vaste planten is dat heel uniek, de hele zomer bloei is geweldig.” Har kruiste de Bowles Mauve met de gewone muurbloem, een Erysimum cheirrii. “Deze muurbloem is een tweejarige plant en komt voor in veel kleuren, maar bloeit slechts vier weken.”

“Het kruisen van de muurbloemen met Bowles is helemaal niet makkelijk”, aldus Har. “Ik ben ze gaan combineren en het duurde ongeveer vijf jaar voordat ik de resultaten had.” In het vroege begin zocht Har zelfs contact met de koolveredelaars van Syngenta, omdat Erysimum onderdeel is van de kolenfamilie. Het maken van zaad was lastig omdat de Bowles zelfincompatibel is. Dat betekent dat voor bestuiving met stuifmeel een ander ras nodig is. “Maar toen ik dat eenmaal doorbroken had, kwam de ene verrassing na de andere!”

‘Echt een zomerse plant’
Zo heeft Har de Erysimum-serie kunnen introduceren met vier kleuren: Yellow, Sunset, Tricolor en Magenta. “Ze zijn veel winterharder dan de ouders. We testen ze helemaal in Utah, USA, waar het gegarandeerd enkele weken 20 graden vriest”, vertelt Har. “Vanaf april komen ze in bloei en het kan zijn dat hij in de zomer even stopt met bloeien als het echt te warm is, maar daarna gaat hij meteen in het najaar weer door. Voor mij is het echt een zomerse plant.”

De nieuwe Erysimum Erysistible serie is te zien tijdens onze Spring Trials 2019, net als nog meer bijzondere nieuwe introducties. U kunt onze Spring Trials in Andijk bezoeken gedurende 29-04-2019 - 10-05-2019. Neem contact op met uw Sales Rep voor meer informatie.