You are here

Club van 100: focus op projecten voor duurzame groei van de glastuinbouw

Nieuws
10.09.2019

Syngenta Flowers sloot eerder dit jaar aan bij de Club van 100 Glastuinbouw, een initiatief van de Businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. John Gordon, Technical Specialist bij Syngenta Flowers, vertelt over de deelname aan de club en de onderzoeksprojecten waar Syngenta Flowers bij betrokken is. 

De bedrijven die aangesloten zijn bij de Club van 100 financieren onderzoeksprojecten die bijdragen aan innovaties in de glastuinbouw in Nederland. De projecten moeten ervoor zorgen dat Nederland voorop blijft lopen in de glastuinbouwsector. De Club van 100 bepaalt gezamenlijk welke onderzoeken gedaan worden, maar de aangesloten bedrijven krijgen ook de ruimte om zelfstandig aan kleinere projecten te werken 

“In de Club van 100 vertegenwoordig ik Syngenta Flowers in twee projecten”, begint John. Hij werkt mee aan projecten over Biorationals en Duurzaam sturen met licht. “Bij de onderzoeksprojecten komt veel teelt-technische kennis kijken, daarom gaf ik eerst een presentatie aan ons R&D team, zodat zij op de hoogte zijn van de Club van 100 en de onderzoeken waar wij aan bijdragen.” Vervolgens verbindt John medewerkers van Syngenta Flowers aan de Club van 100 als hun kennis van pas komt bij specifieke projecten. 

‘Iedereen heeft hetzelfde doel’ 
Het project Biorationals gaat over het inzetten van gewasbescherming van natuurlijke oorsprong, biologische gewasbescherming. De samenwerking met een diverse groep aan bedrijven werpt daarbij zijn vruchten af.Je staat midden in het bedrijfsleven en krijgt veel te horen over de laatste ontwikkelingen. Iedereen heeft uiteindelijk hetzelfde doel: om zo efficiënt mogelijk met je gewassen te werken. De kennis die we hier opdoen kunnen we dan weer gebruiken en delen met onze klanten. 

Het verminderen van chemische groeiregulatoren staat centraal in het project Duurzaam sturen met licht. Hier wordt onderzocht hoe de groei van planten kan worden gestuurd met licht. “Het is heel interessant omdat het allemaal zo nieuw is. In dit project delen we onze kennis met bedrijven gespecialiseerd in schermdoeken en ledverlichting”, vertelt John. 

Aanmelden begeleidingscommissie 
De onderzoeken worden grotendeels uitgevoerd door de WUR. De bedrijven aangesloten bij de Club van 100 zijn onderdeel van de begeleidingscommissie. Het is een divers team: kassenbouwers, installatiebedrijven op het gebied van energie, klimaat en water, potgrondleveranciers, leveranciers van gewasbescherming en verzekeraars. Bedrijven kunnen zich nog altijd inschrijven bij de Club van 100, meer informatie hierover staat op de website van de Club van 100.